Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudinnehållet

Man måste slåss för att bli sedd

Bild på Patrik Forslin.

Artikel i Funktionshinderpolitik, nummer 4 2020.

Av Albert Martinsson

Hbtq-personer med funktionsnedsättning löper extra stor risk att hamna i utanförskap under covid-19-pandemin. Nu vill Patrik Forslin på BOSSE råd, stöd och kunskapscenter att gruppen ska bli synlig.

Med ekonomiskt stöd från Socialstyrelsen ska Patrik Forslin under hösten ta reda på hur hbtq-personer med funktionsnedsättning har det och vilket stöd de kan behöva under pandemin. Utgångspunkten är att en redan utsatt grupp riskerar att bli ännu mer marginaliserad när samhället ställer om för att begränsa spridningen av coronasmitta.
– Jag tänker mycket intersektion när jag tittar på det här. Ju fler utanförskap eller minoritetsskap som en person har, desto mer utsatt blir situationen, säger Patrik Forslin.

Han tar två konkreta exempel. Det första handlar om Hbtq-personer med funktionsnedsättning som lever i ett socialt sammanhang där de riskerar att bli utsatta för hedersvåld.
– Där blir utsattheten extra stor i samband med att vi inte ska röra oss så mycket i samhället. Verksamheter stänger ner vilket gör att de fria rum som brukar finnas inte längre är öppna. Man blir än mer hänvisad till hemmiljön och det lilla nätverket.


HBTQ-PROJEKT
Projektet >>Normbrytande funktionalitet och sexualitet under pandemin<< pågår till årsskiftet. Information och kontaktuppgifter hittar du på projektets webbplats.


Den andra gruppen som Patrik Forslin menar riskerar att fara särskilt illa under pandemin är transpersoner.

(Du kan läsa fortsättningen av artikeln i tidningen Funktionshinderpolitik, nummer 4 2020, sida 12.)